První zelenina 15. 5. 2024 plná salátů

Zdroj: Taste of home
Tentokrát byl výdej plný salátů. Saláty je nejlepší uchovávat čerstvé a zpracovávat je přímo do jarních a letních salátů, ať už samotné nebo spolu s další zeleninou, případně vejci a sýry.
Nemám recept na nejlepší salátovou zálivku, ale základ je smíchat trochu vody s olejem (olivový, slunečnicový, lněný, dýňový ...), kořením (např. římský kmín) nebo čerstvými bylinkami, přidat něco kyselého (jablečný, balsamikový, vinný nebo sherry ocet, umeocet,...) a něco slaného (umeocet, tamari...). Hodí se také různá semínka (dýňová, slunčnicová,...), oříšky, sušená rajčata, tahini, kapary, olivy, lahůdkové droždí a samozřejmě sýr (feta, balkán, parmazán, oříškový).
Pokud má salát sloužit jako večeře je ideální smíchat ho s quinou, pohankou, luštěninami, kuskusem nebo těstovinami, ale také s vejci a avokádem.
A co tedy bylo obsahem prvního závozu?
- 2x pekingské zelí je jemnější a křehčí než zelí čínské, proto se hodí do čerstvé salátů
- 1x čínské zelí - je snadněji stravitelné než klasické zelí, takže menší lístky si užijte čerstvé například v salátu (můžete smíchat například čínské zelí, sušená či čerstvá rajčata, petrželku, mizunu, papriku, mrkev, pažitku, olivový či avokádový olej, semínka a umeocet) nebo se inspirovat v tomto receptu. Velké lístky se zase skvěle hodí do zelného smoothie.
- 2 hrsti mangoldu - najemno nakrájený lze také zamrazit a později využít jako špenát
- 10x mladý česnek - ideální je hodit ho v celku na gril a nebo nasekat a podusit na másle, také je z něj skvělé pesto. Můžete ho použít také místo kalsického česneku, ale pro jeho jemnější chuť se hodí třeba i do salátů a na dochucení polévek.
- svazek oregana - čerstvé použijte do salátu a zbytek nasušte
- 1x kadeřavý salát červený podobající se na endivii
- 2x salát lolo roso - kadeřavý salát, příbuzný čekance, ale pouze jemně nahořklý. Pro svou křupavost vhodný na úpravu jako klasický hlávkový salát se zálivkou.
- 1x zelený hlávkový salát
Jak saláty uchovat stále tak čerstvé a svěží?
Možností je více. V lednici je uchovávejte v děrovaném sáčku a nebo v krabičce, kde místo víčka použijete navlhčený ubrousek. A nebo v mističce s vodou, v tom případě nezapomeňte, stejně jako u řezaných květin, odkrojit konec stonku. Salát také můžete dát do vázy a ozdobit s ním jídelní stůl. Nicméně vodu je nutné pravidelně měnit, aby stonek nezačal hnít.