
Sezóna 2022 je tu a s ní 11. 5. první výdej
12.05.2022
Konečně je tady jaro a s ním nová zeleninová sezóna. Končí zimní přecpávání se dorty, nekonečné shánění dobré a kvalitní zeleniny po obchodech a tržištích a rozmražování té loňské. Pan Králíček letos zvolil jinou taktiku. Aby nás hned v prvním výdeji nezavalil jen spoustou zeleného a bylinek, uskladnil pro nás trochu loňské mrkve. Ta při správném skladování (v chladu kolem 5 °C, ve tmě, ne moc v suchu, nejlépe s kořeny v lehce vlhkém písku nebo pilinách, a daleko od jablek) vydrží ve sklepě do jara bez nejmenšího problému.
- 1,5 kg uskladněné mrkve spolu s jarními pikniky je skvělá nakrájená na kolečka či hranolky k pomazánkám, dipům a fondue
- květináček s několika druhy bazalky, kterou si doma nezapomeňte přesadit ideálně na nějaké chráněné slunné místo a nebo do skleníku. Bazalka totiž potřebuje teplo. Sklízí se celá nať před nasazením květů, můžete ji usušit, naložit do oleje nebo zamrazit v kostkách ledu. U země seříznutý stonek většinou znovu obrazí.
- 140 g špenátu třeba na můj oblíbený mechový dort
- svazek ředkviček - Ty jsou nejlepší čerstvé posolené nakrájené na kolečka na chlebu s máslem. Nať můžete přidat do salátu a nebo osmahnout s cibulkou či česnekem.
- svazek petržele - Kromě tradičního využití do polévek a salátů (třeba tabbouleh), ji můžete zkusit rozmixovat a smíchat s hruškou nebo přidat do odšťavňovače. Navíc žvýkání čerstvé natě podporuje trávení a osvěžuje dech, tedy ideální po česnekovém jídle.
- svazek libečku - Mladé listy čerstvé nebo sušené jsou skvělé koření například k mletému masu, napařené stonky lze využít stejně jako řapíkatý celer do salátů, (nejraději je mám spolu s avokádem).