KVĚTÁK POD SÝROVOU PEŘINKOU
varianta bez lepku
Ingredience
4 menší hlavičky květáku
1 dcl smetany
4 vejce
3 lžíce čerstvé strouhanky (kukuřičná)
200 g sýra s vyšším obsahem tuku (ementál, gruyère, gouda, chedar nebo sýr s modrou plísní)
sůl, pepř
bylinky podle libosti (např. oregáno s petrželkou)
kousek másla

Postup
1. Květák rozebereme na růžičky a předvaříme v osolené vodě asi 15 minut tak, aby změkl, ale zároveň zůstal hezky pevný.
2. V míse rozšleháme smetanu s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, dobře osolíme, opepříme a přihodíme hrst nasekaných bylinek.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C, do malých zapékacích mističek (4 o průměru 10 cm) či do jedné větší zapékací mísy naskládáme na menší růžičky rozebraný květák, osolíme, každou porci poklademe kousky másla a zalijeme sýrovou směsí.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Dobu pečení přizpůsobíme velikosti misky, cca 15 minut.
Inspirováno receptem z blogu www.foodlover.cz