GRATINOVANÁ KAPUSTA
vege
Ingredience
- 1 kapusta
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 200 g cheddaru
- sůl, pepř, kmín
Postup
- Předehřejme troubu na 180 stupňů.
- Kapustu rozčtvrťte a nakrájejte na silnější proužky, vyhněte se přitom tuhému košťálu.
- V kastrolu podusíme kapustu na rozpáleném oleji spolu se sójovou omáčkou a 100 ml vody do poloměkka. Vývar uschováme.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, osmahneme, podlijeme 250 ml kapustového vývaru (popř. doplníme vodou), okořeníme a cca 5 minut dusíme. Poté vmícháme 100 g sýra. Nakonec polovinu s mícháme s kapustou.
- Do vymazané zapékací misky dáme kapustu, zalijeme druhou polovinou omáčky a posypeme zbylými 100 g sýra.
- Zapékáme 20 minut, dokud kapusta na povrchu nezezlátne.
Převzato z Kuchařky ze Svatojánu