Restované pekingské zelí
vegan
Ingredience
- 2 lžičky opražených sezamových semínek
- 1 hlávka pekingského zelí (cca 700 g) nakrájená na tenké plátky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 najemno nasekané chilli papričky
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 4 jemně nasekané jarní cibulky
- 4 stroužky utřeného česneku se solí

Postup
- Utřený česnek smícháme v malé misce s jarní cibulkou, sójovou omáčkou, sezamovým olejem, vodou, chilli papričkkou a cukrem. Směs odložíme stranou.
- V pánvi nebo woku rozehřejeme rostlinný olej na vysokou teplotu. Přidáme nakrájené pekingské zelí, lehce osolíme a za pomoci kleští ho restujeme, dokud lehce nezavadne, přibližně 3 až 5 minut. Poté pánev odstavíme z plotny, zelí přelijeme připravenou zálivkou a jemně promícháme.
- Přendáme na servírovací talíř a posypeme opraženými sezamovými semínky.
Tip: Zelí je skvělé spilu s rýží a vepřovými mkostkami. (0,5 kg vepřové kýty nakríjíme na kostičky, obalíme v těstíčku (bílek + lžíce vody + lžice solamylu) a zprudka orestujeme na pánvi cca 10 minut.
Převzato z Food and Wine