CUKETOVÝ PERNÍK
vegan
Ingredience
- 2,5 lžíce chia semínek
- špetka soli
- 2 lžičky perníkového koření (já mám ráda to od Antonína), dle chuti ještě můžete přidat více zázvoru, skořice nebo citronové kůry
- vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
- 2-3 lžíce pravého kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička sody na pečení
- 700 g jemně strouhané cukety
- 3 vejce
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 250 g třtinového cukru
- 260 g pšeničné celozrnné mouky
- 130 g žitné celozrnné mouky

Postup
- Předehřejme troubu na 160 °C s horkovzduchem. Na pečení použijeme menší plech vyložený pečícím papírem.
- Nastrouháme cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, nesléváme. Přidáme vejce, olej, semínka, citronovou kůru a dobře promícháme.
- V druhé míse smícháme všechny zbývající "suché" ingredience. Nyní můžeme propojit obě směsi a vzniklé těsto dáme rovnou na plech a do předehřáté trouby.
- Pečeme 20–25 minut, záleží na formě, kterou použijeme. Otestujeme špejlí – nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se snažíme, aby koláč nebyl vysušený.
Převzato z Kitchnette