PÓRKOVÝ ŘECKÝ KOLÁČ

vege

Ingredience

  • sůl, pepř, případně chilli
  • bylinky na dochucení náplně – dle vlastní chuti (oregano, bazalka, česnek, kopr, máta, řapíkatý celer…)
  • 3 ks vejce
  • 220 g Feta sýr (nebo balkánský sýr)
  • 1 kg pórku
  • 3 až 4 středně velké cibule
  • panenský olivový olej
  • 450 g Filo těsto (případně listové)

Postup

  1. Podusíme zeleninu. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme na hrubo pokrájenou cibuli. Orestujeme a přidáme očištěný a nakrájený pórek. Osolíme a opepříme. Nesolíme příliš, balkánský sýr je sám o sobě dost slaný. Pórek podlijeme trochou vřelé vody. Pánev přikryjeme poklicí a pórek pomalu dusíme do změknutí. Poté pánev odkryjeme a necháme vysmahnout přebytečnou tekutinu. Jakmile je hotovo, dáme podušenou zeleninu do hlubší mísy a necháme trochu vychladnout.
  2. K zelenině přidáme tři celá vejce, rozdrobený balkánský sýr a bylinky dle chuti.
  3. Naplníme těsto. Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Jednu čtvrtinu rozválíme na velký a tenký plát, větší než je zvolená zapékací nádoba na pečení prasópity. Zbylé tři čtvrtiny těsta dále rozpůlíme, získáme tím šest porcí těsta. Ty rozválíme do průměru zapékací nádoby. Přebytečné a křivé okraje těsta odřežeme a odložíme. Zapneme troubu a necháme předehřát na 180°C. Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem – i boky. Vysypeme hladkou moukou. Do takto připravené nádoby vložíme první, největší list těsta. Těsto necháme přesahovat okraje. Na tento první plát těsta navrstvíme třetinu pórkové náplně pro prasópitu. Na pórek vložíme další plát těsta a pokapeme jej olivovým olejem. Navrstvíme další třetinu pórkové směsi. Na směs vyskládáme odřezky těsta a přikryjeme je dalším listem těsta. Navrstvíme poslední třetinu pórkové směsi. Na poslední náplň položíme další plát těsta. Ten pokapeme olivovým olejem a rovnoměrně jej rozetřeme. Takto postupně navrstvíme zbylé lístky těsta jeden na druhý. Každý přitom pomažeme olivovým olejem. I ten poslední. Na závěr přetáhneme přesahující těsto prvního plátu do středu nádoby. Opět pomažeme olivovým olejem. Posledním krokem při přípravě prasópity je nařezání vrchních vrstev korpusu na osminy.
  4. Upečeme. Připravenou prasopitu vložíme do předehřáté trouby a zhruba hodinu pečeme na 180°C. Hotová prasópita se trochu rozevře a má zlatavou barvu.

Převzato z Řecko nás baví

ZBRASLAVSKÁ KPZ
Vypěstováno v roce 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky