KAPUSTŇÁKY
bez laktózy, volitelně vege bez lepku
Ingredience
- 1 menší hlávková kapusta
- 150 g slaniny (lze nahradit větším množstvím cibule)
- 1 vejce
- strouhanka (kukuřičná)
- majoránka, petrželka, mletý černý pepř, sůl
- olej na smažení
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
Postup
- Z kapusty otrhejte velké listy a vykrájejte košťál a stonky. Nakrájejte ji na malé kousky, povařte v osolené vodě do poloměkka (cca 5 minut), rychle zchlaďte a nechte okapat, popřípadně vodu klidně vymačkejte.
- Slaninu opečte na pánci se dvěmi lžícemi teplé vody, když pustí tuk přidejte cibulku a opečte do zesklovatění. Těsně před koncem pečení přidejte nadrcený česnek.
- Kapustu okořeňte, přidejte osmahnutou směs z pánve a zalijte rozšlehaným vejcem.
- Do směsi podle hustoty přidejte strouhanku, nesmí být příliš tekutá.
- Z dobře propracované a dochucené směsi oddělujte lžící velké noky, které vytvarujeme do požadovaného tvaru (placičky nebo válečky, které můžete před smažením ještě obalit ve strouhance nebo v trojobalu). Osmažte ze všech stran a po vyjmutí zbavte ještě horké odsátím papírovou utěrkou nadbytečného tuku.
- Podávejte s vařeným bramborem či pyré přizdobené jarní cibulkou a hořčicí.