ZAPEČENÁ KAPUSTA
Ingredience
- 600 g kapusty
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 200 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 velká vejce
- 1 lžíce sekané petrželové natě
Postup
- Prázdnou nákypovou formu či pekáček nechte předehřívat v troubě nastavené na 180 stupňů.
- Kapustu rozčtvrťte a nakrájejte na tenké nudličky, vyhněte se přitom tuhému košťálu. Následně ji 3 minuty předvařte v páře. Budete na to potřebovat celkem velký hrnec a parní nástavec nebo aspoň vložku na napařování knedlíků. Jde vám jen o to, aby kapusta trochu zavadla a změkla, nechcete ji uvařit úplně doměkka. Uvařenou kapustu ihned zchlaďte, stačí proudem tekoucí studené vody z kohoutku.
- Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Slaninu vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a začněte zahřívat ne zcela zprudka, zhruba na středním plameni. Jakmile se voda odpaří a slanina pustí svůj vlastní tuk, opečte ji na něm až dozlatova. Potom k ní ještě přidejte cibuli a česnek a nechte je krátce, zhruba minutu, změknout, nikoli opéct. Odstavte.
- Vidličkou rozkvedlejte v mléce obě dvě vejce. Přidejte sůl a mouku a metličkou umíchejte poměrně tekuté těsto. Nakonec vmíchejte i opečenou slaninu s cibulí a česnekem.
- Do horkého pekáčku v troubě nalijte olej, pomozte mu, aby se rozlil po celém dně, a nechte ještě minutu nebo dvě nahřívat.
- Vyndejte pekáček z trouby a nalijte do něj polovinu těsta. Rozetřete ke krajům, pokud se nerozlije samo. Na těsto navršte všechnu okapanou kapustu a upěchujte lžící. Zalijte zbývajícím těstem, snažte se přitom aspoň trochu o nějakou rovnoměrnost a spravedlnost ve všech částech pekáčku. Může to vypadat, že těsta je málo, ale nenechte se odradit, při troše dobré vůle a pečlivé práci lžící ho bude přesně akorát.
- Vložte do stále ještě zapnuté trouby a pečte 35-45 minut, až je nákyp na povrchu zlatavý a pevný. Lze jíst horký, vlažný i studený. Před podáváním ozdobte petrželkou, která mu dodá na zdravém vzhledu a vašemu úmyslu na vážnosti.
Převzato z Kuchařky pro dceru