CUKETOVÉ GAZPACHO
bez laktózy, bez lepku
Ingredience
- 800 g rajčat
- 2 malé cukety
- plechovka sekaných rajčat
- malý rajčatový protlak
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cibule
- sůl, pepř, oregano

Postup
1. Rajčata nakrojíme nožíkem do kříže, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Necháme chvíli ve vodě, a potom jedno po druhém zbavíme slupky a nakrájíme na čtvrtiny. Cukety si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
2. V hrnci si na dvou lžících oleje a kousku másla zpěníme cibulku a 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, přidáme cuketu a opečeme do změknutí. Přimícháme protlak, minutu počkáme a přihodíme oloupaná rajčata a koření, podlijeme asi půl litrem vody a necháme pozvolna provařit asi půl hodiny.
3. Tyčovým mixérem polévku promixujeme. Na konec přidáme půl plechovky sekaných sterilovaných rajčat a vše ještě pár minut spolu povaříme. Dochutíme.
Polévku můžeme podávat i teplou pro odpůrce studených polévek. Ale nejlepší je po vychladnutí za studena jako správné gazpacho. Ideální na horké letní dny.
Inspirováno Terezou Bouškovou