INDICKÝ DAL v pomalém hrnci
vege, bezlepek, bezlaktózy
Ingredience
- 1 hrnek černé propláchnuté čočky (tradičně se používá urid dal, ale lze i z belugy)
- 3 hrnky vývaru (případně vody)
- plechovka kokosového mléka
- 2 velká nakrájená rajčata
- 3 stroužky strouhaného česneku
- lžička strouhaného zázvoru
- lžička garam masaly
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- šťáva z půlky menšího citrónu
- chilli a sůl dle chuti
- lžíce ghí (pokud vařím bezlaktózové jídlo, tak vynechám)
Na dokončení:
- čtvrtina másla (pokud vařím bezlaktózové jídlo, tak vynechám)
- čerstvý koriandr

Postup
- Vše dáme do pomalého hrnce, zamícháme, zapneme na nízký ohřev a necháme cca 8 hodin pod pokličkou bublat. Ideálně 2-3x zamícháme.
- Poté hrnec lehce pootevřeme, aby mohla odcházet vodní pára a necháme ještě aslespoň dvě hodiny vařit, aby se vypařila přebytečná voda a dal zhoustl.
- Na závěr vmícháme máslo a každou porci ozdobíme čerstvým koriandrem.